Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com
Enota Podplat

 Od januarja 2012 je VDC Šentjur svojim varovancem ponudil tudi storitev institucionalnega varstva, ki obsega:

- osnovno oskrbo
- posebne oblike varstva
- socialno oskrbo
- zdravstveno oskrbo

zagotovljena je 24 urna oskrba ljudi s posebnimi potrebami.

 

Namestitvene kapacitete pokrivajo oz. dopolnjujejo potrebe občin v UE Šmarje pri Jelšah (Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli).

V objektu stanovanjske skupine Podplat je 5 dvoposteljnih sob, kuhinja z jedilnico, dnevni prostor, shramba, garderoba, pralnica, likalnica, sanitarije in pisarna. Objekt stanovanjske skupine obdaja vrt, sadovnjak ter prostor za sprostitev in počitek.

Varovanci čez teden v namestitvenem objektu bivajo od 15. ure popoldan do 8. ure zjutraj, ob vikendih in praznikih pa ves dan. Vsak delovni dan se zjutraj prepeljejo s kombijem (organiziran prevoz) ali vlakom v enoto Šmarje pri Jelšah - dnevni center, kjer  glede na svoje zmožnosti opravljajo delovne aktivnosti.

Popoldanski čas v stanovanjski enoti je namenjen opravljanju vsakodnevnih hišnih opravil (likanje, pranje, kuhanje, pospravljanje, skrb za okolico, obdelovanje vrta), skrbi za osebno urejenost (poudarek na osebni higieni, skrb za obleko in obutev), utrjevanju socialnih veščin (komunikacija, medosebni odnosi, razreševanje konfliktov, širjenje socialne mreže) in aktivnemu preživljanju prostega časa.

Glavni cilj, h kateremu strmimo v stanovanjski enoti je, da uporabniki živijo čim bolj kvalitetno življenje, ki je podobno našemu vsakdanjemu življenju, krepimo njihovosamostojnost in pozitivno samopodobo. Stanovalcem skušamo v največji meri omogočati:

- možnost izbire
- odločanje o samem sebi,
- prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja.

 

Misli stanovalcev o enoti stanovanjska skupina:

" Meni je to edini dom, kjer z veseljem skrbimo za okolico ter prostore, kosimo zelenico, pospravljamo si sobe, učimo se skrbeti za naša oblačila, predvsem pa se veliko hecamo in pogovarjamo." (Matjaž)

" Zaposleni nam pomagajo skrbeti za našo hišo, počnemo različne stvari, tudi skregamo se , težave rešujemo sproti, vsak ponedeljek načrtujemo kaj omo počeli čez teden, dogovorimo se za dežurstva". (Polona)

" Najbolj me enota stanovanjska skupina osrečuje, ker imamo mir, ker se razumemo z vsemi, ker se velikohecamo, ker je lepa okolica. Ne bi je zamenjal ker je res super." (Drago)

" Lahko rečemo, da je živeti v enoti stanovanjska skupina kot v hotelu s petimi zvezdicami. Delamo različne stvari, skrbimo za hišo in bivalno okolje, imamo različne krožke. Zelo radi poslušamo glasbo in smo na računalniku. "( Marjan)